Як подати позовну заяву до суду

Детальну платну консультацію Ви можете отримати записавшись за тел. 063-124-51-04 ДЕТАЛІ

Звернення до суду за захистом своїх прав здійснюється шляхом подання позовної заяви.

Щоб судом було відкрито провадження, позовна заява повинна містити: найменування суду, прізвище, ім’я, по батькові позивача та відповідача, третіх сторін, якщо залучені, реєстраційний номер облікової картки платника податків, адреса, засіб зв’язку, адреса електронної пошти, наявність чи відсутність електронного кабінету.

Якщо це майновий позов, то необхідно зазначити ціну позову.

В подальшому позивач обгрунтовує позовні вимоги, наводить обставини та підстави для задоволення позовних вимог, наводить норму закону, який регулює спірні відносини, зазначає про докази, які підтверджують його обставини. В позовній заяві необхідно обов’язково вказати чи проводились дії з досудового врегулювання спору, зазначить про докази, які не можуть бути додані до позовної заяв, вказати про місцезнаходження оригіналів доказів, зазначити про попередній орієнтовний розмір судових витрат, які позивач поніс, і понесе в майбутньому, підтвердить про те, що позивачем не подано іншого позову до того самого відповідача і з тим самим предметом спору та з тих самих підстав.

Далі, чітко і зрозуміло зазначаються позовні вимоги до відповідача чи до кожного з відповідачів, якщо їх декілька.

До позовної заяви додається документи, які підтверджують викладені позивачем в позові обставини, а також долучається оригінал квитанції про сплату судового збору. Якщо позивач звільнений від сплати судового збору, то до позовної заяви долучається документ, що підтверджує звільнення позивача від судового збору.

До позовної заяви позивач зобов’язаний долучити копії позовних заяв з копіями доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Обов’язково на позовній заяві ставиться підпис позивача та дата.

Позовну заяву можна подати або через канцелярію суду, або подати через відділення поштового за’язку рекомендованим листом.

Отримана судом позовна заява реєструється в суді, і шляхом авторозподілу розподіляється на суддю.

В подальшому суддя вирішує питання щодо відкриття провадження по справі.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

52 переглядів