Майно, що не ділиться під час розірвання шлюбу

Детальну платну консультацію Ви можете отримати записавшись за тел. 063-124-51-04 ДЕТАЛІ

Майно, набуто за час шлюбу є спільною власністю подружжя.

Якщо чоловік чи дружина в період проживання в шлюбі не мав чи не мала особистого доходу з поважних причин (навчання, догляд за дитиною, хвороба тощо), все рівно майно придбане у шлюбі є спільною власністю подружжя.

Окрім цього, існує майно, яке не ділиться під час розірвання шлюбу. До такого майна відноситься майно, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка.

Це, зокрема:

1)майно, набуте дружиною чи чоловіком до шлюбу;

2) майно, набуте дружиною чи чоловіком на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

3) майно, набуте дружиною чи чоловіком за кошти, які належали їй чи йому особисто;

4) житло, набуте дружиною чи чоловіком внаслідок його приватизації відповідно до Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”;

5) земельна ділянка, набута дружиною чи чоловіком за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

6) речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

7) премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.

8) кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

9) виплати (страхові виплати та виплати викупних сум), одержані за договорами страхування життя та здоров’я.

Хочу звернуть вашу увагу, якщо майно, що було особистою приватною власністю дружини, чоловіка, за час шлюбу збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Також, якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

59 переглядів