Поділ майна з компенсацією

Детальну платну консультацію Ви можете отримати записавшись за тел. 063-124-51-04 ДЕТАЛІ

Майно набуте чоловіком та дружиною під час шлюбу за спільні кошти, належить їм на праві спільної сумісної власності. Їх частки на таке майно, у разі поділу, є рівними.

Якщо чоловік і дружина не домовились про порядок поділу майна, та такий спір може вирішиться через суд.

Як же діляться неподільні речі?

Неподільні речі присуджуються одному із подружжя, при умові, що інший з подружжя здійснить компенсацію вартості частки майна іншого іншому подружжю.

При цьому, є майно, при компенсації вартості не потрібна згода іншого подружжя, а є майно, де така згода обов’язково потрібна.

При компенсації вартості майна згода іншого подружжя не потрібна якщо частка майна є незначною і не може бути виділена в натурі, або річ є неподільною, або спільне володіння і користування майном є неможливим, або таке припинення не завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї.

Обов’язкова згода іншого подружжя компенсації вартості майна потрібна якщо є висока вартість цього майна, припинення завдасть істотної шкоди інтересам співвласника та членам його сім’ї. До тако майна належить житловий будинок, квартира, земельна ділянка тощо.

Окрім цього, той з подружжя на користь якого буде присуджене майно, зобов’язаний внести на депозитний рахунок суду грошову компенсацію вартості частки у майні.

Таким чином, при поділі майна з компенсацією, сторонами повинно бути дотримано дві умови. Перша умова – це обов’язкова згода іншого подружжя на отримання грошової компенсації замість частки на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо. Друга умова – це внесення грошової компенсації на депозитний рахунок суду, того з подружжя, на кого буде присуджуватись майно.

При недотриманні цих двох умов суд визнає частки на майно кожного з поружжя і залишить майно у спільній частковій власності.

Якщо необхідні юридичні послуги з поділу майна, звертайтесь, маю значний досвід ведення справ з поділу майна.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

44 переглядів