Коли батька чи матір можуть позбавити батьківських прав

Детальну платну консультацію Ви можете отримати записавшись за тел. 063-124-51-04 ДЕТАЛІ

Від народження і до повноліття дитина потребує батьківського піклування. Батьки зобов’язані забрати дитину з пологового будинку, зареєструвати народження дитини, визначити прізвище, ім’я, по батькові динини, виховувати дитину, забезпечувати дитину необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, забезпечити здобуття дитині освіти, підотувати дитину до самостійного життя.

Але в житті не завжди так відбувається з різних причин. І ці причини криються у діях та бездіяльності самих батьків.

Бувають випадки, коли батьки відмовляються забрати дитину з пологового будинку, або один з батьків чи обоє не приймають участь у вихованні дитини, або є хронічними алкоголіками чи наркоманами, або жорстоко поводяться з дитиною, примушують її до жебракування, або засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Такі дії та бездіяльність батьків, як поодинці, так і в сукупності, можить буть підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Позбавлення батьківських прав є складний процес. Для того щоб позбавити батьківських прав батька чи матір, потрібно зібрать багато доказів, що підтверджують підстави позбавлення батьківських прав. Це можуть буть довідки з психоневрологічного або наркологічного диспансеру, звернення в правоохоронні органи, фіксація побоїв, показання свідків, притягнення до відповідальності за жорстоке поводження, невиконанням обов’язків щодо виховання дитини, або злісне ухилення від сплати аліментів.

І якщо батько чи мати, яких позбавляють батьківських прав, не доведе в суді зміну своєї поведінки щодо дитини, прагнення здійснювати належне піклування за дитиною, тоді суд можить базбавить батька чи матір батьківських прав.

Факт заперечення проти позбавлення батьківських прав не свідчить про інтерес до дитини та реальне бажання змінити поведінку.

Сам факт позбавлена батьківських прав не позбавляє позбавлену батьківських прав особу бачитись з дитиною, спілкуватися з нею, а також права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

68 переглядів