Як розподілити майно подружжя

Детальну платну консультацію Ви можете отримати записавшись за тел. 063-124-51-04 ДЕТАЛІ

За період спільного проживання подружжя покращують свої побутові умови, купують майно.

Але, трапляються випадки, що подружжя з тих чи інших причин, розлучаються. І тоді постає питання поділу майна. В багатьох випадках чоловік і жінка не можуть самостійно дійти згоди щодо поділу майна. В такому випадку залишається ділити майно лише через суд.

Майном подружжя являється все рухоме і нерухоме майно, яке було придбано за період проживання в шлюбі, незважаючи на те, що один з подружжя, через догляд за дитиною, чи навчання, не мав прибутку.

Майно придбане в шлюбі є спільною сумісною власністю подружжя.

При цьому потрібно розуміти, що існує майно, яке не ділиться, хоч воно і з’явилося у подружжя під час проживання у шлюбі. Це, зокрема, майно отримане в спадок, набуте одним із подружжя за договором дарування, майно придбане за особисті кошти одного із подружжя, приватизація майна, яке перебувало у одного з подружжя у користуванні, речі індивідуального користування.

Відповідно до ч. 1 ст. 70 СК України у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними.

Але бувають випадки, що майно хоч і було зареєстроване в шлюбі, але подружжя тривалий час разом не проживали, не вели спільне господарство, або один з подружжя побудував будинок до шлюбу, а право власності на нього оформив під час перебування в шлюбі, або квартира куплена в шлюбі за кошти від продажу квартири, яка була придбана одним із подружжя до шлюбу.

В подібних випадках обов’язково необхідно встановлювати джерело набуття майна та коштів, і доводити це в суді.

З свого великого досвіду по наданні юридичних послуг з поділу майна, хочу зазначить, що поділ майна це клопітка робота, і потребує кваліфікованої правової допомоги.

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

51 переглядів